Over Botswana

 

botsmapBotswana algemeen


Botswana, gelegen in Zuidelijk Afrika, is buitengewoon rijk aan natuur. Het heeft een grote inlandige delta met een enorme variëteit aan vogels en wilde dieren, een woestijn die imponeert door de leegte, uitgestrekte zoutpannen en rivieren waar grote kuddes olifanten komen drinken. Het is een democratisch land met een vrede lievende bevolking.

Beste tijd om te bezoeken


Een bezoek is het hele jaar door erg de moeite waard. Wild kijken is het beste in het droge seizoen (mei-oktober) als de dieren zich concentreren rond de rivieren en waterbronnen. In de regentijd (november-april) hebben veel dieren jongen, het vogelleven is op zijn hoogtepunt en alles is groen. Wel kunnen sommige wegen  moeilijk te berijden zijn.

 

 

Central Kalahari Game Reserve


ReisDe ongereptheid en leegte van dit op één na grootste park ter wereld is onvergetelijk. Fossiele rivierbeddingen en zandduinen herinneren aan lang vergeten tijden. In de zomer leeft het land op wanneer de regens het gras doen ontkiemen waar vervolgens grote kuddes springbokken en gemsbokken op afkomen.

Chobe National Park


ReisDe brede Chobe rivier met zijn uitgestrekte uiterwaarden biedt een fantastische aanblik. In het droge seizoen krioelt het van het wild, waaronder grote kuddes olifanten en buffels. Ook indrukwekkend zijn Lynianti, een afgelegen moerasgebied en Savute, bekend vanwege de roofdieren en reusachtige mannetjesolifanten.

Makgadikgadi, Nxai Pan and Lekhubu Island


ReisEen bijzondere verrassing van Botswana zijn de Makgadikgadi zoutpannen, restanten van een enorm meer. In één van de grootste pannen ligt Lekhubu Island, een eiland bezaaid met rotsen en baobabs (apebroodbomen). In het westen van Makgadikgadi National Park stroomt de Boteti rivier waar in het droge seizoen grote kuddes zebra’s en wildebeesten zich verzamelen. In het naburige Nxai Pan staan de reusachtige baobabs die 150 jaar geleden door Baines werden geschilderd.

Nata Bird Sanctuary


ReisHet vogelreservaat bevat een zoutpan dat bij voldoende regen volloopt en dan een meer vormt zover het oog reikt. Op het voedselrijke water kunnen honderdduizenden flamingo’s afkomen: een buitengewoon kleurrijk schouwspel.

Okavango Delta and Moremi


ReisRegenwater uit Angola stroomt uit in de Okavango Delta, een enorme inlandse delta in de vorm van een steelpan. Het diepe water in de steel is omzoomd met papyrus en rijk aan vis en vogels, terwijl de pan bestaat uit een mozaïek van waterwegen, lagunes, uiterwaarden en eilandjes. Aan de rand van de delta ligt Moremi Game Reserve een erg wildrijk gebied en bekend vanwege de grote populatie wilde honden. Het gebied is sinds 2014 werelderfgoed.

Serowe and Khama Rhino Sanctuary


ReisHet aantrekkelijke 32 km2 grote reservaat is een veilig oord voor de laatste neushoorns in het land. Tevens worden van hieruit de neushoorns geherintroduceerd in de grote parken. Vlakbij ligt Serowe, thuisbasis van de Khama dynastie.

Tsodilo Hills


ReisVanuit het vlakke land van de Kalahari rijzen vier heuvels op: de man, de vrouw, het kind en het kleinkind. Deze heuvels tellen ruim 400 goed geconserveerde rotstekeningen van de San, waarvan sommigen duizenden jaren oud zijn. Het gebied heeft de status van werelderfgoed.