Wat jongeren zeggen en zagen

Self drive safari door Namibië en Botswana (juli 2019)

Hallo, ik ben Marit (14) en samen met mijn ouders en mijn zus, Bente (16), zijn we in juli 2019 op vakantie geweest naar Namibië en Botswana. Ik vond het een hele leuke reis want we hebben heel veel gezien. Niet alleen veel dieren, maar ook mooie natuur en fijne mensen.

Onze reis van drie en een halve week begon in Windhoek, Namibië. We zouden een hele tour maken door Namibië en Botswana met een grote jeep.  We moesten dus ook lang rijden, maar ik vond dat niet zo erg, want elke keer als we in de auto zaten, hadden we een mooi uitzicht of konden we dieren zien. In Sossusvlei  waren we naar Dune 45 gegaan. Vroeg opstaan en net op tijd voor de mooie zonsopgang en dan… Schoenen uit en van de grote duin aflopen! In Walvis Bay was het kajakken met de zeehondjes ook heel fijn. Ze kwamen spelen door in je peddel te bijten en in het rond te springen. De desert-tour in Swakopmund was ook interessant. De gidsen waren heel grappig en ze deden echt hun best om de kleine diertjes voor ons te zoeken. Dan hebben we 2 nachten geslapen in Spitzkoppe op onze auto. Ik vond het slapen in de tentjes altijd heel leuk! Het was altijd gezellig om eerst aan het kampvuur te zitten en dan in je warme slaapzak te kruipen. Aan het kampvuur smulden we van marshmellows.

Daarna trokken we naar Etosha. We waren nog maar net daar en we zagen het resultaat van een “kill”. Twee leeuwen hadden een oryx te pakken. Dat was heel indrukwekkend. Een jakhals was het bloed op de weg aan het oplikken.

Als we nog meer naar het noorden van Namibië reden, zagen we meer armoede. We zijn dan soms ook gestopt bij een lokaal marktje of in de kleine “dorpjes”. De mensen waren vriendelijk en ze lieten hun huis zien. We zijn ook een keer bij een schooltje gestopt. Mama en papa zijn naar een leerkracht gegaan en die heeft ons dan een rondleiding gegeven. Dat vond ik heel speciaal om te zien hoe de kinderen daar les krijgen. Ze zaten wel met 50 in één klas! Helemaal in het noorden van Namibië was het ook groener. Hier stroomden rivieren met natuurlijk de nijlpaarden en krokodillen erin. We zijn een keer met de mokoro op de rivier gegaan om naar de nijlpaarden te kijken. We hebben toen ook olifanten van heel kortbij zien drinken.

In Botswana hebben we pas echt veel dieren gezien. Rijden en kamperen in Chobe was dan ook heel leuk en best een beetje spannend. Soms zie je een lange tijd niks, maar als er dan ineens olifanten oversteken is het wel heel speciaal!

Het meest speciale was toen we een hele “lion pride” in Moremi hadden gezien. Een groep van 16 leeuwen! Er waren ook twee heel schattige welpjes bij. We konden heel dichtbij komen en de leeuwen keken ons in de ogen.

We hebben ook een kolonie stokstaartjes bezocht in de buurt van een zoutpan. Na dat bezoek mochten we met de quad de zoutpan oprijden. Ik zat bij papa achterop en we gingen heel snel. We sliepen die nacht onder een schitterende sterrenhemel. Ik zag vijf vallende sterren!

Tegen het einde van onze reis zijn we nog met de kajak de Okavangodelta ingegaan met 3 gidsen. In het begin vond ik dat heel spannend, want ik was wel bang voor de nijlpaarden. Na een tijdje zag ik dat de gidsen heel voorzichtig waren en kon ik echt genieten van de mooie natuur. Het was wel een beetje moeilijk om door het riet te kajakken, maar ook dat ging beter na een tijdje. ’s Nachts in ons bush camp kregen we het bezoek van een olifant. Onze gidsen wisten wat te doen om hem te verjagen. Het waren twee heel leuke en ook wel een beetje spannende dagen!

Het was een super vakantie! In het begin was ik soms een beetje bang. Ik wist niet wat te verwachten van dit grote avontuur. Alles is echter 100% meegevallen. Afrika is heel mooi!

 

Self drive safari door Botswana (augustus 2018)

Hallo, ik ben Koen 13 jaar, en wij waren dit jaar op vakantie naar Botswana geweest, het was erg leuk! Alleen moesten we wel vroeg opstaan. We hebben veel wilde dieren gezien, Wilde Honden, leeuwen, Honey badger, Luipaard enz. De wilde honden waren 10 meter van ons vandaan, ze zaten Impala’s achterna dus dat was heel vet! In de auto slapen was ook erg leuk. Ik had het vele malen krapper gedacht. Het rijden van campingplek naar camping plek was wel ver, maar je zag ondertussen wel dieren. In de avond zag je niks maar daar hadden we koplampen voor, en het was gezellig knus bij het vuur. Je kan als toetje marshmallows eten. De lucht was in de avond erg mooi. De vogels waren ook erg mooi de mooiste vogel vond ik de lilac breasted roller. We hadden ook nog een boottocht ,dat was ook heel leuk we zagen heel erg veel vogels, en olifanten die in het water speelden.
Groetjes Koen

 

Self drive safari door Botswana (augustus 2018)

Ik ben Louise en ik ben gek op dieren, en wij hebben zoo veel gezien en daarom is het moeilijk om te zegen wat ik het tofste vond maar er zijn wel een paar dingen waarvan ik zeg wauw en dat zijn: de 6 leeuwen die we gezien hebben ( 4 mannetjes leeuwen en 2 vrouwtjes ) en 1 mannetje en de 2 vrouwtjes zagen we voorbij onze camping lopen en op de zelfde camping was er een kudde buffels die op 10 m ons omringden en dan was ik wel bang en blij dat ik boven op de auto in onze tent kon kruipen!
Groetje Louise en dank aan Marianne en Jan

Hey,
Ik ben Margot en ik ben 12 jaar.
Ik hou van reizen, en deze reis vond ik echt super leuk!
We zijn op een kajaksafari geweest, midden in de Okavango!
Het was wel een beetje eng, want soms kwamen er olifanten heel dichtbij!
Maar we hadden een gids die alles in goeie banen leidde.
Dat was echt mega cool!
We zijn ook vliegend op safari geweest met een mini vliegtuigje.
Dat gaf een prachtig uitzicht!
Ook zijn we met quads naar het midden van een zoutpan gereden,
Dat was de stilste en mooiste plaats waar ik ooit ben geweest!
Nou ja, de Victoria Falls waren ook echt amazing!
Ik ben ook wel blij dat we leeuwen hebben gezien, maar daar moet je wel wat geduld voor hebben.
Een van de spannensde momenten voor mij toen we vastgeraakten met onze auto in het diepe zand., Maar wees niet bang, als je een super mama papa hebt, dan komt alles wel goed! Ik vind het echt nice dat ik op zo’n korte tijd zoveel avonturen heb beleeft!
Dus, ik heb geen spijt dat ik even de wildernis in ben gegaan, afstand heb genomen van al die social media en zo één van de drie coolste weken van m’n leven heb beleefd!

Hallo,
Ik ben Victor
En ben 11 jaar
We zijn al naar veel landen geweest
Maar dit was echt een toppertje!!!
We zijn naar een zoutpan geweest en daar op quads gereden.
Ik ben 56 km per uur gegaan en we sliepen onder een geweldige sterrenhemel.
Het was er zo stil, dat ik er stil van werd.

 

Self drive safari door Namibië en Botswana (juli-augustus 2018)

In juli en augustus 2018 gingen wij, mijn ouders, broertje en ik, een maand naar Namibië en Botswana. We sliepen de helft van de nachten in de tenten op de auto en de andere helft in huisjes. Na een lange vlucht begonnen we onze reis in Windhoek en reden naar Sesriem. De duinen van Sossusvlei zijn in het opkomende zonlicht een zee van kleuren. Het is prachtig om een duin te beklimmen en rond te kijken. Vanaf een duin zagen we Deadvlei liggen en liepen erheen. Bijna zwarte bomen op een witte kleigrond, daarachter rode duinen en helderblauwe lucht. Het is onrealistisch om er rond te lopen, zo bijzonder is het. Als het ’s middags warm wordt is het leuk om in de schaduw van de Sesriem Canyon te lopen. Een paar dagen later waren we in Walvisbaai. Daar gingen we zeekajakken tussen de zeeleeuwen. Het kajakken zelf stelt niet veel voor maar het spelen met de zeeleeuwen was echt heel gaaf. Ze spelen met je peddel, je kan ze heel goed aaien en sommige proberen zelfs in de boot te springen!
Daarna sliepen we twee nachten in Spitzkoppe. Alles is zo groot en ruim, vooral wanneer je een van de rotsen opklimt. Spitzkoppe is zeker een aanrader! Daarna kwamen we in Etosha. We hebben in de twee dagen dat we er waren zo ongelofelijk veel dieren gezien! Giraffes, olifanten, zebra’s, leeuwen, een luipaard, veel hertachtigen enz. We sliepen in Halali, waar we ’s avonds bij de waterhole twee zwarte neushoorns hebben gezien! Het was prachtig om ze te zien drinken. Ze stonden er wel 20 minuten. De volgende ochtend zagen we ook nog twee witte neushoorns. In de Caprivistrook overnachtten we bij Ngepi Camp, het is leuk om daar ’s avonds een sunsetcruise te doen en nijlpaarden te zien.
Vervolgens kwamen we in Botswana en waren we een paar dagen rond Chobe National Park. Ook daar hebben we weer heel veel dieren gezien. Zelfs olifanten naast de auto op minder dan 5 meter afstand! Toen gingen we op een dagexcursie naar de Victoria Falls. Er zijn veel meer touristen dan op de andere plekken waar we waren. We verbleven daarna in Senyati waar je de olifanten vanuit een ondergrondse kijkplek kon bewonderen. Ook weer een hele bijzondere ervaring. We reden door het Kwai-gebied en verbleven op een camping zonder hek eromheen waar we overal pootafdrukken van leeuwen zagen. Later kwamen we door het diepe zand vast te zitten maar zijn er met wat hulp van locals toch weer uitgekomen! Via het Makgadikgadi National Park reden we naar Tree Island, een camping met drie plaatsen. Toen wij er waren, was er verder helemaal niemand. Het is waarschijnlijk de enige keer dat je ergens bent waar de dichtstbijzijnde mensen op 25 km afstand zijn! Heel gaaf.
Toen was het weer tijd voor een excursie, de overnight quadbike trip. Eerst een stuk rijden en stokstaartjes kijken. Ze klommen zelfs op onze hoofden! Daarna stapten we over op de quadbikes. Het is heel stoffig maar super gaaf! We stopten bij een kamp midden op de zoutvlakte en sliepen onder de sterrenhemel. Een dag later gingen we op de volgende overnight trip, deze keer met kano’s in de Okavango Delta. Na een middagje kanoën, kwamen we op een eiland waar tenten voor ons waren opgezet. Na lekker geslapen te hebben, peddelden we terug en overnachtten we in Maun. De volgende dag bezochten we Jan en Marianne en reden alweer terug richting Namibië. Daar deden we een laatste excursie met de San mensen, de bosjesmannen. Deze excursie viel ons wat tegen, een van de bosjesmannen bleek ’s avonds onze ober te zijn in het restaurant.
Daarna moesten we alweer naar huis toe. Het was een prachtige en onvergetelijke vakantie. Zeker aan te raden als je van wat avontuur houdt!
Wil je meer weten over onze reis? Lees dan mijn vakantieblog.

 

Self drive safari door Botswana vanuit Maun met bezoek Victoria Falls (juli-augustus 2017)

Wat een geweldige vakantie
Ik heb altijd al naar Afrika willen gaan en vorig jaar kwam mijn droom uit. Met mijn broer en ouders ging ik naar Botswana en voor een paar dagen naar Zimbabwe. Wauw wat een geweldige vakantie zeg. We hadden een auto gehuurd met twee tenten op en het dak. We zijn niet heel vaak op het dak gaan slapen, maar achteraf hadden het er wel veel meer kunnen zijn. Ik vond dan ook de avonden toen we op het dak sliepen het meest bijzonder. Je maakt je eigen avondeten, geniet van de zonsondergang op je eigen stoeltje en het een geweldig uitzicht. Dus ga echt op je auto slapen!!!
Verder waren de landschappen echt super mooi. We zijn bijvoorbeeld gaan slapen in de open lucht op een zoutvlakte. Ik heb nog nooit in mijn leven zo veel sterren en vallende sterren gezien. het was echt een ongelofelijke ervaring aangezien we ook op quads naar de zoutvlakte toe gingen. Wij zijn in de Zambezi rivier gaan raften. Dit was zo gaaf! Ook hebben we natuurlijk heel veel dieren gezien, van leeuwen tot de 100ste impala. Bij de Chobe rivier hebben we een boottocht gedaan en onze gids had ons naar zijn favoriete plekje geleid. Hierdoor kwamen we bij een gebied met allemaal vogels, wat echt adembenemend was. Het is hier heel rustig wat ook wel kenmerkend is voor heel Botswana en wat het ook zo prettig maakt. De wegen in Botswana zijn niet altijd even goed. Zo heb je allerlei zandwegen of wegen met gaten erin. Zeker bij de zandwegen moet je tegen een schuddende auto kunnen.

Ik zeg een reis om nooit te vergeten en zeker aan te raden!

 

Self drive safari door Namibië en Botswana vanuit Windhoek  (juli-augustus 2017)

In de zomer van 2017 hebben wij een rondreis gemaakt door Namibie en Botswana.
Onze eerste avond in Namibie was al meteen geweldig. We verbleven in een klein Rest Camp in de Namib Desert.
We hebben daar een fenomenale sterrenhemel gezien, een ontzettend heldere melkweg! Het avondeten was aan de keukentafel bij de eigenaar met andere gasten.
Heel authentiek en heel lekker! 🙂 Zeker een aanrader!

Hierna zijn we de woestijn meer ingegaan. We hebben toen in een hele leuke lodge gelogeerd met een hele mooie omgeving.
Een dagtocht de Sesriem in is zeker de moeite waard.
De kust van Namibie was onze volgende bestemming. Hier hebben we gekayakt met zeehonden. Dit is ook weer een hele erge aanrader. De zeehonden waren er in grote getallen en zeer speels.

Etosha was ook echt fantastisch. Hier hebben we een heleboel dieren gezien. De waterhole bij het camp was misschien nog wel het hoogtepunt. Je kon daar gewoon gaan zitten en dan kwamen de dieren naar jou toe.
Al is het lastig te zeggen want er was een zoveel leuk. We hebben leeuwen gezien, giraffen, olifanten, impala’s, rhino’s etc.

Indrukwekkend waren de kilometers richting Rundu. 70 kilometer lang alleen maar echte Afrikaanse hutjes en dorpjes.
Kinderen spelend langs de weg, geiten en koeien op de weg. Je krijgt een idee van hoe het echte leven daar is.

De Okavango Delta is without a doubt de meest rustgevende plek op aarde. Het is daar onmogelijk om je ergens druk over te maken.
Het is een gat in de markt als therapie voor mensen met een burn-out. In de authentieke mokoro’s zijn we de Delta ingegaan. Door het riet, over het heldere water, in de zon; Perfecte dagen. Wij hebben namelijk de overnacht trip gedaan. Dit is een erge aanrader, naast dat het een leuke beleving is om daar in tenten te camperen, betekent het ook dat je met de mokoro’s de leukere toch doet. We hebben namelijk de dagtochtjes mensen gezien, en het stuk waar je komt met de overnacht trip is mooier, en rustiger.

In de open lucht slapen, na een tocht op quads, in de zoutpan is ook een hele speciale ervaring. Die nacht was het volle maan. Hierdoor was de sterrenhemel niet aanwezig, maar een volle maan is ook heel speciaal. Het geeft een surrealistisch beeld. Bijna alsof je zelf op de maan bent. Diepte inschatten is ineens lastig, wat dichtbij lijkt, is toch verder weg. Heel erg speciaal. Zoiets zal je niet snel meer meemaken.

Chobe was eigenlijk perfect. In je eigen auto langs de rivier. Langs de leeuwen, nijlpaarden, de krokodillen, waterbuffalo’s, giraffen, olifanten etc.
Met een boottocht kan je heel dichtbij de nijlpaarden en vooral de krokodillen komen. Spannend, en heel erg leuk.
Tijdens de zonsondergang kijken naar in het water spelende olifanten, heel indrukwekkend.

Als laatste zijn wij naar de Victoria Falls gegaan. Groot en een zeer indrukwekkende hoeveelheid water.
Al met al was het een fantastische vakantie. Het feit dat het een self-drive was, maakte het alleen maar specialer. Dit is echt aan geraden om te doen. Je hebt dan namelijk deze dingen allemaal echt zelf meegemaakt.
Af en toe hebben we een gids gehad, maar zelf hebben we naast een leeuw gestaan, kijkend naar krokodillen en nijlpaarden.
Een enorme aanrader!

 

Self drive safari door Botswana vanuit Maun  (juli-augustus 2017)

In de zomer van 2017 zijn wij met z’n vieren naar Botswana geweest. We vlogen via Johannesburg op Maun, waar we onze auto kregen en doorreden naar de Kalahari. Hier kampeerden we drie nachten in de complete wildernis, zonder ook maar iemand tegen te komen. Hierna gingen we naar Khumaga. Hier zagen we voor het eerst olifanten badderen in de rivier en hele grote kuddes zebra’s. Na twee dagen Khumaga gingen we naar planet baobab. Vanaf daar gingen we naar de zoutpannen, maar eerst langs een stokstaart kolonie. Er klom zelfs een stokstaart op Eveliens hoofd. Daarna gingen we met quads naar de zoutpannen om daar vervolgens de nacht door te brengen onder een bijzonder mooie sterrenhemel. Hierna gingen we naar Elefantsands. Op deze camping liepen de olifanten dicht bij je tent, en ook vlak langs bij het douchen. ’s Avonds kan je hier heerlijk wat drinken met uitzicht op de olifanten die ook wat gaan drinken in de plas. We vervolgden onze reis in het Chobe park. Hier zagen we erg veel olifanten, die trouwens ook gewoon langs de snelweg lopen, en duizenden andere dieren. We maakten ook een boottocht op de Chobe rivier. Dit is een echte aanrader, omdat je erg makkelijk dicht bij heel veel dieren kan komen. De volgende dag gingen we een dagje naar de Vicfalls in Zimbabwe. Dit was erg leuk. Hierna gingen we naar Kwai community, waar we onze laatste nachten op de auto doorbrachten voordat we deze inleverden en op een driedaagse kanosafari over de Okavango delta gingen. Het kanoën was erg leuk. De gids maakte erg lekker eten klaar en de begeleiding was erg goed. Na 60 kilometer te hebben gekanood kwam er helaas een einde aan deze mooie vakantie. We hebben er erg van genoten en het is zeker een aanrader. Met vriendelijke groeten, Bram en Evelien Beltman

 

Self drive safari door Botswana vanuit Johannesburg (juli 2017)

In Juli heb ik met mijn vader en moeder een reis naar Botswana gemaakt.

We sliepen in een tent op het dak van de auto een daktent waar je met een trappetje in moet klimmen. Dit vond ik wel een beetje spannend. Het was overdag heel mooi weer maar ’s nachts was het af en toe erg koud. Gelukkig hadden we genoeg warme spullen bij ons en die hebben we dan ook elke nacht aangetrokken. Ik vond het op Kubu Island erg leuk alleen stonk de wc wel heel erg. In Moremi hebben we heel veel wild gezien dat vond ik erg leuk. Heel veel Olifanten die ik erg mooi vind mijn moeder vind ze een beetje eng en zei dan ook steeds tegen mijn vader dat hij niet zo dichtbij moest gaan staan met de auto. Toen we door het Chobe park reden naar Savutti was er bijna geen wild er was ook weinig water. Langs de Chobe rivier hebben we heel veel wild gezien dat vind ik het allerleukste dan heb je wat om naar te kijken want we hebben wel veel auto gereden. Senyati vond ik de leukste camping daar kwamen de olifanten drinken en kon je in de ondergrondse bunker heel dichtbij komen. Ik heb een hele mooie vakantie gehad en vond het erg leuk. Groetjes Sanne.

 

  • Sven, 16 jaar

Een self drive safari, van Johannesburg in Zuid-Afrika naar Kasane in Botswana (juli-augustus 2016)

Na een lange vlucht waren we eindelijk weer terug in Afrika. Dit keer voor het eerst zonder een gids, een “self-drive”. Door de uitgebreide reisgids van Khuduga was dit goed te doen. Een groot verschil tussen een safari met een gids en een self drive is dat je veel beter zelf moet kijken om dieren te zien. Dit is veel uitdagender dan een safari met een gids, dit vond ik persoonlijk wel leuker ook al hebben we een half uur naar een boomstronk staan kijken omdat we dachten dat het een dier was. Natuurlijk hebben we ook echt dieren gezien. De mooiste dieren die we hebben gezien staan op de foto’s hieronder.
Niet alleen de safari’s waren een avontuur maar het slapen in de daktent ook. Het opzetten van de tent ging steeds gemakkelijker hoe meer we het deden. In het begin duurde het een kwartiertje om de tent op te zetten. Aan het eind van de vakantie nam het maar maximaal vijf minuten in beslag. Het slapen in de tent is best wel koud maar met wat kleren aan gaat het prima.
Het was een fantastische ervaring die ik voor geen goud zou willen missen en iedereen zou aanraden!

 

Sem, 12 jaar
Afrika selfdrive (augustus 2016)

Wat ik het leukste vond aan Afrika/vakantie:
Dat er soms zwembaden bij de hotels of lodges want ik hou heel erg zwemmen. Ook vond ik het leuk om met de 4 by 4 safari te doen. En om dan het gevoel te krijgen dat je in de bush zit met allemaal wilde dieren om je heen. En vond ik het ook leuk om elke avond een groot vuur te maken en om op het dak van de auto te slapen. Voor de rest was
het heel leuk om de kick te krijgen als je als eerste een dier had gezien.

Wat ik niet leuk vond aan Afrika/vakantie:
Dat we soms best ver moesten rijden maar dat was gelukkig deze reis maar een dag want de vorige reis naar Afrika moesten we elke dag ongeveer 3 uur rijden maar ja als je helemaal niet rijd dan zie je nauwelijks wat van de natuur.

T was heel leuk en een groot avontuur :)))

groetjes v Sem

 

  • Sybren, 14 jaar

Kalahari woestijn Botswana, Afrika

In de zomer van 2015 zijn wij naar Botswana geweest. Botswana is een land in Afrika ten noorden van Zuid Afrika. Toen we in Maun, een stad in Botswana, aankwamen zijn we na even uitrusten naar het Elephant Bushcamp gegaan, midden in de Okavango delta. Elephant Bushcamp is een kamp dat erg afgelegen ligt. Om er te komen moesten we eerst een stuk met een 4×4 offroader rijden, waarna we overstapten in een boot en we verder gingen naar het kamp zelf. In de bush verbleven we een dag, wij waren het enige gezin toen wij er verbleven. In de siesta, vrijwel iedereen doet hieraan mee omdat het overdag soms veel te warm wordt, door het rustig aan te doen kan de hitte best meevallen, toen iedereen het rustig aan deed, kwam een van de mensen uit het kamp naar ons toe. Hij zei tegen ons dat hij iets wilde laten zien. Hij nam ons mee over een zand weggetje en liet ons een reusachtige olifant, dit was de eerste keer dat ik een olifant in het wild zag en ik was erg onder de indruk. We deden een walksafari, een safari te voet. We konden niet terug naar onze tenten omdat er olifanten in de weg stonden. Dit zijn echt dingen die je nooit meer tegenkomt, wat het alleen maar een mooiere herinnering maakt. Nadat we terugkwamen van de Bushcamp zijn we naar de Kalahari gegaan. De kalahari is grotendeels gelegen in Botswana. Als je er aankomt is het enige wat je ziet niets. Alleen zand en hier en daar een paar struiken. Hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet. Als je kijkt moet je wel uitkijken dat er geen leeuwen of andere grote roofdieren, het is prachtig, maar je moet wel de hele tijd denken aan je veiligheid. Alleen dit idee al is een groot deel van het mooie van de Kalahari. Wij verbleven op zogenaamde ‘campsites’, hierbij moet je niet iets verwachten als een stukje gras met een receptie waar je elke ochtend broodjes kan halen. Het is meer een stukje woestijn zonder planten, een vuurplaats en soms een boompje. Het enige wat je er kan is je 4×4 neerzetten, tenten opzetten en eten maken. Omdat er eigenlijk niets is, kun je zien wat er zo mooi is aan het leven in absoluut niets behalve zand. Hoe langer je over de savanne kijkt, hoe meer dieren je ziet. Eerst zie je natuurlijk alleen maar de grootste dieren, daarna zie je steeds meer kleine ruggetjes boven het gras uitsteken, je ziet steeds meer vogels vliegen en je hebt echt eigenlijk nooit dat je ECHT uitgekeken bent. Dit is echt prachtig voor wat er eerst uitziet als een totaal dood gebied. De kalahari en de okavango zijn echt de mooiste gebieden waar ik ooit ben geweest.

 

  • Maarten, 12 jaar

Hallo ik ben Maarten, ik ben naar Botswana geweest in de zomer van 2015

Een van de leukste ervaringen ooit. Het ging als volgt we kwamen aan op het vliegveld en gingen door naar Jan en Marianne diegene die ons hielpen met de vakantie. Eerst sliepen we bij Jan en Marianne daarna gingen we naar een kamp in de Okavango delta waar de olifanten zo om je heen liepen. Eerst met de auto daarna door de delta gevaren met onze begeleiders die ons daar hielpen. En ons de natuur lieten zien. Na daar een paar nachtjes te hebben geslapen gingen we terug naar Jan en Marianne. Daar sliepen we ook weer een nacht. Toen begon de echte reis pas! We kregen een auto mee en gingen de Kalahari in met 2 daktenten moesten we 5 dagen doorbrengen met wat we hadden ik vond het echt leuk. Alleen had ik een beetje weinig spullen mee. En je kon jezelf niet wassen onder de douche daarvoor hadden we aparte doekjes meegenomen. Het waren de mooiste 5 dagen van mijn level al die dieren om je heen ik glunder nog steeds bij het idee dat ik dat heb meegemaakt.

 

  • Lieuwe, 16 jaar

Hallo, ik ben Lieuwe en ik ben in de zomervakantie van 2015 naar Botswana en Zuid-Afrika geweest

Het was leuk om naar Botswana te gaan, zeker omdat we in een klein vliegtuigje van het vliegveld waar we in Zuid-Afrika aankwamen naar het vliegveld in Maun gingen. Toen we daar aankwamen hadden we eerst een nacht overnacht bij Marianne, toen gingen we naar het Elephant Bush Camp, waar we sliepen in tenten en de andere tijden bezig waren met rondkijken. We zijn zelfs een groep olifanten tegen gekomen. Toen we klaar waren bij het Elephant Bush Camp, gingen we terug naar Maun en overnachten weer bij Marianne.
Daarna zijn we naar een kleine camping geweest, vanwaar we de volgende dag alles gingen halen om in de Kalahari goed een week te kunnen doorbrengen. Eerst moesten we daarvoor een goed voertuig hebben, wat wij namen in de vorm van een RV omgebouwd tot een soort van camper, met twee ‘tenten’ op het dak. In de Kalahari kwamen we redelijk veel leven tegen, meer dan ik had verwacht in ieder geval.
Op de avonden gingen we dan een vuurtje maken, zodat het een beetje warm was, want hoewel het warm en heet is overdag, kan het tijdens de nachten ijskoud worden. Het vuur was ook leuk voor de sfeer en het verhitten van het eten wat we er een keer boven deden (het is niet echt effectief), en door het vuur en ander licht kun je zien of beesten eraan komen, je ziet hun ogen het licht weerkaatsen.
Er waren redelijk veel mooie vogels, sommigen zo brutaal dat ze zelfs gewoon ons eten probeerden te pikken. Geen een was echter zo brutaal als de jakhals die we op een plaats ontmoeten, die jakhals is er op de laatste nacht dat we op die plaats stonden, gewoon met deksel van de bestekbak ervandoor gegaan! We hebben ook andere dieren gezien, ook een paar hele mooie beesten, zoals de Wildebeesten en giraffen, de bat-eared foxes en de secretarisvogel, de koribustard en de gemsbokken. En die allemaal op de paar open vlakten waar we over hebben uitgekeken, en ook nog wat bij een waterbron die we bekeken.